Hírek

Szintlépés Mikepércsen – egy teljes emelettel bővítették az általános iskolát

Ezentúl tizenhat tanteremben tanulhatnak a diákok. A kibővített iskola átadó ünnepségén Mikepércs fejlődési üteméről és a pedagógus szakmáról is beszéltek.

Közel 470 millió forintos beruházásból bővítették az oktatási intézményt. A felújított Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola átadó ünnepségét május 21-én, kedden tartották. –  Ha valahol egy oktatási intézmény megújul, az azt jelenti, hogy a településnek van jövője. Ha bővíteni kell, mutatja, hogy a jövő már jelen van a gyerekek által – fogalmazott Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára köszöntőjében.

Emlékeztetett, 2022 júniusában kezdődtek a munkálatok, nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörése után. – Akkor még nem hittük, hogy az átadáskor még mindig tartani fog – tette hozzá. Hangsúlyozta, a kormány a nehézségek ellenére is eltökélt maradt, hogy bizonyos ágazatokat tovább fejlesszen, és leszögezte, az oktatás terén sem alkusznak meg. Kifejtette, komplexen kezelik a kérdést, folyamatosan korszerűsítik az iskolákat a felsőoktatási intézményeket is beleértve. –

„A köznevelés nemcsak cél, hanem feladat is, aminek igyekszünk minél jobban megfelelni. A Nemzeti Köznevelési Infrastrukturális Fejlesztési Programmal azt céloztuk meg, hogy európai szintű tantermek, tornatermek és tanuszodák létesüljenek. Ezt központi költségvetési forrásból finanszírozzuk, ezen túl a kormány egyéni határozatokkal is támogatja a fejlesztéseket, mint ahogy itt Mikepércsen is” – mutatott rá Ágh Péter a központi intézkedések eredményeire.

Két első osztályt is indíthatnak Mikepércsen

Vitányi István országgyűlési képviselő azt a derecskei találkozót elevenítette fel, amikor 2015. február 23-án a térség polgármesterei találkoztak, és először került szóba a mikepércsi iskola bővítése. Megjegyezte, pontosan hét évvel később született meg az a kormányhatározat, aminek szellemében 740 millió forint értékben bővülhetett az intézmény.

„Szeretném, hogy azzal küszködjenek a települések, hogy kicsi az iskola, mert sok a gyerek, sajnos Hajdú-Bihar vármegyében nem mindenhol ez a jellemző. A Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és AMI szeptemberben két első osztályt is indíthat, így közel háromszáz gyerek jár majd a most már összesen tizenhat tantermébe” – tájékoztatott a számokról.

– A hat új tanterem kialakítása mellett felújították a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat, de többek között épült új tanári szoba, foglalkoztató szoba és csoportszoba is – fűzte hozzá Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KLIK) vezetője. Arról is beszélt, hogy szerinte három pillérre van szükség a jól működő oktatáshoz: infrastruktúrára, eszközrendszerre és szakmaiságra. –  A Berettyóújfalui Tankerületi Központ 900 millió forint támogatást nyújtott az elmúlt időszakban csak a szakma részére. Azt gondolom, az új épülettel együtt tényleg az összes feltétel teljesül, hogy igazi huszonegyedik századi oktatási történjen az iskolában – mondta.

A vármegyei önkormányzat kapcsolódó munkájáról Pajna Zoltán, a közgyűlés elnöke számolt be.

Elmondta, idén márciusban elindult az együttműködés Hajdú-Bihar három tankerülete között, hogy konzorciumi formában tudjanak a humánerőforrás fejlesztését megcélzó projektekben részt venni, amelyek a tehetséggondozást és a hátrányos helyzetű diákok oktatását is fókuszba helyezi. Azt vetítette előre, őszre készül el részletes stratégiai intézkedési terv arról, hogy milyen programokat szeretnének a következő években megvalósítani.

Mikepércs megőrizte a szakmaiságot

– Szakképzett, ügyszerető emberekre van szükség – Klebelsberg Kunót idézve adott hangot a vélekedésének Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere, aki szerint a település elmúlt két évtizedes fejlődésének mértéke a születések számában is megmutatkozik.

Mint elmondta, 2002-ben polgármesteri kinevezésekor évente negyven gyerek született a településen, mára ez a szám nyolcvan lett. Arra is kitért, hogy az iskola közel másfél évig tartó bővítése alatt egyéb helyi, önkormányzati intézményekben történt az oktatás a KLIK-nek köszönhetően, akik támogatták a bérleti díjakat.

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ tankerületi igazgatója a pedagógusok munkájának jelentőségét hangsúlyozta. – A szakmai munka semmi hátrányát nem szenvedte, hogy közben épült az iskola, így megvalósultak az eredmények. Bátor, ügyes, talpraesett gyerekek járnak ide, ez a legjobb bizonyítéka, hogy jól dolgoznak a kollégák – összegezte gondolatait.

A szalagot az ünnepségen felszólalók vágták át Feketéné Győrfi Erika iskolaigazgatóval és Tuba Péterrel, aki a kivitelező képviselte az eseményen.