Hírek

Lázár János: A Fidesz a békét és a pénzt a jövőben is garantálja

Lázár János Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője meghívására érkezett kedden Vasba. A Fidesz két dolgot tud garantálni a jövőben is: a békét és a pénzt a települések és az emberek számára, ez a célkitűzésünk Vas megyében is – hallottuk a minisztertől, aki Sárváron adott a Vas Népének interjút.

– Miniszter úr országjáráson vesz részt. Miért tartotta fontosnak, hogy Vas vármegyébe is ellátogasson? Milyen tapasztalatokat gyűjtött Kőszegen és Sárváron? 

Vas megye fontos szövetségese Magyarország kormányának. S elsősorban azért jöttem, hogy Orbán Viktor üdvözletét átadjam a Vas megyeieknek, kőszegieknek és a sárváriaknak, és megköszönjem, hogy az elmúlt 14 esztendőben ezekről a településekről és a környékbeli falvakból, a kisebb-nagyobb városokból nagyon sokan támogattak bennünket. Ezért nagyon hálásak vagyunk, és ezt a bizalmat meg fogjuk hálálni és meg fogjuk szolgálni. Másrészről pedig szerettem volna fölhívni minden választó polgártársamnak a figyelmét arra, mennyire fontos ez a választás, s arra kérek mindenkit, hogy minél többen menjenek el, adják le a voksukat, vegyenek részt a szavazáson.

– Gyarapodás vagy marakodás – így határozta meg a helyhatósági választás tétjét sárvári fórumán. Miért van jelentősége, hogy az emberek olyan jelöltet támogassanak, aki a kormánypárt színeiben indul? 

Inkább azt mondanám, a politikában kétfajta embertípus van: az egyik akar lenni, a másik akar tenni. Ez alatt azt értem, hogy az ellenzékiek általában akarnak valakik lenni, aztán, amikor megkapják a lehetőséget, nem sokra mennek vele. A fideszesek akarnak tenni azért a közösségért, amelyben szolgálatra jelentkeznek. 

Kondora István nagyon jó példa rá, hogy mit lehet kihozni az emberből 55 vagy 60 év fölött is, mert az elmúlt 14 évben keményen és jól dolgozott Sárvár érdekében. Nagyon sokat fejlődött a település ez alatt a 14 esztendő alatt. Mint ahogy nagyon sokat fejlődött sok hasonló, fideszesek által vezetett város is, mert minden hibánk ellenére egyetlen egy dolgot nem tudnak mondani ránk, az pedig az, hogy ne dolgoznánk. Tehát ha megkapjuk a bizalmat, küzdünk, dolgozunk azokért a választókért, akik képviseletükre fölhatalmaztak bennünket. Ráadásul a jelöltjeink nem háborúban, nem marakodásban és nem harcban, hanem együttműködésben gondolkodnak.

Az a baj az ellenzéki jelöltekkel, hogy ha megválasztják őket, azonnal elkezdenek harcolni a kormánnyal, vagy elkezdenek harcolni a fideszesekkel helyben, ami nem jó dolog. Egy polgármestert, ha megválasztanak, akkor mindenki polgármestere kell legyen és együttműködésre kellene hogy törekedjen. Vannak jó tapasztalataink és vannak rossz tapasztalataink, mi az együttműködésben vagyunk érdekeltek. Azokkal tudunk közösen gondolkodni a település jövőjéről, akik nem harcolni akarnak, hanem gyarapodást szeretnének. A Fidesz két dolgot fog tudni garantálni a jövőben is: a békét és a pénzt a települések és az emberek számára, ez a célkitűzésünk Vas megyében is.

– Tudjuk, az európai parlamenti választásra kevésbé mennek el az emberek, az kevésbé mozgatja meg a választókat. Miért lenne fontos most, hogy elmenjenek és szavazzanak? 

Ennek két oka van: az egyik, hogy nagyon sok kérdésben a Vas megyeiek életéről már Brüsszelben döntenek. Vas megyében is sokan mezőgazdálkodnak, érteni fogják, amire célzok, hogy milyen műtrágyát használhatunk, vagy milyen vegyszerekkel permetezhetünk a mezőgazdaságban, vagy mit vessünk, mikor és mit ne, azt már Brüsszelben mondják meg. S van ilyen szabály a közegészségügyben, a közlekedésben, a nevelésben. Brüsszel beleszól a hétköznapjainkba, ezért nem mindegy, hogy ott kik ülnek magyarként. Olyan embereket kell küldeni, akik a magyarok érdekeit képviselik Brüsszelben, és nem a brüsszeliek érdekeit képviselik itt, Magyarországon. Tehát hazafiakra van szükség, olyanokra, akik megvédik az ország érdekeit és Magyarország függetlensége számukra a legfontosabb.

Kétfajta politikus ül ma a Parlamentben: az egyik az ország függetlenségét akarja erősíteni, a másik pedig fölveszi az amerikaiaktól a pénzt azért, hogy kiszolgálja az érdekeiket. Ez a két csoport létezik. Már nem pártok vannak, hanem ez alapján az érték alapján különböztetjük meg lényegében a politikusokat.

A másik: valóban egy olyan világban élünk – minden túlzás nélkül mondhatom –, amikor a háború itt kopogtat Magyarország ajtaján is. Értem ez alatt azt, hogy az amerikaiak és az európaiak eldöntötték, hogy Ukrajnának mindenképpen segíteni akarnak az oroszokkal szemben. Belefolynak a háborúba. Ennek az előkészítése zajlik katonai és politikai szinten. Ez áldozatot követel a NATO-tagoktól és az Európai Unió tagjaitól. Nagy kérdés, hogy Magyarország ebből ki tud maradni, vagy belekényszerítik. Csak akkor tudunk kimaradni, hogy ha megerősítik a választópolgárok a bizalmat Orbán Viktorral szemben. Június 9-én azért kérem, hogy mindenki szavazzon Orbán Viktorra, hogy a békét tudjuk garantálni az országnak, mert ha azt látja a világ, hogy a magyarok békét akarnak, akkor talán van esély arra, hogy kimaradjunk a háborúból. Ha azt látja a világ, hogy a magyaroknak mindegy, akkor bele fognak bennünket tolni a háborúba.

Tehát a béke melletti kiállás is egyúttal a június 9-ei szavazás, és nekünk, a kormányzatnak szükségünk van a választók megerősítésére, hogy melyik irányba haladjon az ország, mert ez egyáltalán nem egyértelmű és egyszerű, hiszen NATO-tagok vagyunk és az Európai Unió tagjai vagyunk, és ebben a szövetségi rendszerben kellene függetlennek maradnunk egy ilyen fontos és súlyos kérdésben.

– Talán az idősebbek jobban értik ennek a súlyát, míg a 20–30 éves korosztály tagjai talán kevésbé érzik át a döntés, a szavazás felelősségét e kérdésben.

Vannak olyan magyarok lakta területek, ahonnan csak pár száz kilométerre van a háborús övezet. Az erdélyi magyaroktól néhány száz kilométerre ölik egymást az ukránok és az oroszok. Magyarország egymillió katonát vesztett az első és második világháborúban. Nincs olyan család, akinek ne lenne személyes vesztesége Magyarországon. Ezért az időseknek valóban nem kell magyarázni, hogy mi a háború.

A fiataloknak pedig arra kell gondolni, hogy hány százezer huszonéves fiatal halt meg az ukrán és orosz oldalon, s valójában nehéz megválaszolni, hogy miért is pontosan. A háború, ha valósággá válik, az veszélyt jelent, minden nemzedékre és minden országra, így a magyarok 21. századára is.

Forrás: vaol.hu