Hírek

Helytörténeti könyvbemutató a sárvári múzeumban

Helytörténeti könyvbemutató a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban 2024. január 20-án, szombaton, 17:00 órakor. Szeibert János félezer oldalon írta meg Sárvár történetét több mint fél évszázaddal ezelőtt. A hatalmas vállalkozás kiadása mégis aktuális, adatai ma is fontos szempontokra irányítják a Sárvár története iránt érdeklődő olvasókat.

 

Ágh Péter, országgyűlési képviselő múlt év tavaszán egy online aukciós oldalon bukkant rá egy kéziratgyűjteményre. A méretében is nagy köteg meglepetésként Szeibert János és Sulyok István munkáit rejtette. A város történetét 1848-ig elbeszélő részt Szeibert János írta. A kézirat egy másik példánya a sárvári múzeumban található.

Ágh Péter kezdeményezésére, a sárvári önkormányzat támogatásával a Szülőföld Könyvkiadó könyv formájában is megjelentette a történeti monográfiát, melynek bemutatójára a sárvári múzeum dísztermében kerül sor.

A munka megjelentetése mérföldköve a város történetírásának, még úgy is, hogy keletkezése után több mint fél évszázaddal kerül rá sor. A művet ugyanis mindig valami titokzatosság vette körül, létezésével kapcsolatban is felmerültek kétségek. Most a sejtelmes homály eloszlik, a munkát kézbe vehetjük és elolvashatjuk. Adatai, megállapításai saját városunk történelmébe, a mi történelmünkbe vezetnek vissza.

A könyvbemutatón a vendégeket köszönti

ÁGH PÉTER államtitkár, országgyűlési képviselő, a kötet megálmodója, a szerzőről szóló tanulmány készítője

KONDORA ISTVÁN Sárvár polgármestere

A kiadó képviseletben

FARKAS CSABA a Szülőföld Könyvkiadó vezetője

A kötetet bemutatja

TAKÁCS ZOLTÁN BÁLINT a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója

Házigazda

MOLNÁR ANDREA a Nádasdy Kulturális Központ programigazgatója

Közreműködnek a Kőszegi Vonósok.

A belépés díjtalan.

Forrás: sarvar.hu