Hírek

Százesztendős lett Kertész Ernő, kerek születésnapján köszöntötték Hegyfalun

Kertész Ernő 1924. január 20-án született Hegyfalun, a mai napig itt él. Századik születésnapja alkalmából családtagjai, lakótársai, a település vezetője és Ágh Péter országgyűlési képviselő is felköszöntötte.

Kertész Ernő összetartó, vallásos családban nevelkedett négy testvérével. Már fiatalon a család cséplőgépein dolgozott, szabadidejében szívesen részt vett a helyi színjátszókörben. Géplakatosszakmát szerzett. Édesapja műhelyében tanult, folyamatosan képezte magát. A helyi termelőszövetkezetnél szerelőként dolgozott. 1974. január 1-jétől itt az akkori Megyei Tüdőgyógyintézet karbantartója lett, s innét ment nyugdíjba 1984-ben, de munkaszeretete megmaradt, a faluban ismerősöknek segített szerelői szaktudásával.

Feleségével, Szandi Annával 41 évig éltek boldog házasságban: két gyermekük, egy unokájuk és két dédunokájuk született. Kertész Ernőt akaratereje és kitartása komoly betegségeken segítette át. Gerincsérvvel műtötték, a maga készítette, kézzel hajtható biciklivel gyógyította magát. Igazi közösségi ember: önkéntes tűzoltó, tanácstag; a falut felújító munkák rendszeres segítőjeként fontos szerepe volt a templom vasszerkezetének elkészítésében is.

Környezetével mind a mai napig harmóniában él. Már két és fél éve a Gondviselés Háza – Időskorúak Otthona Hegyfalu lakója. Ágh Péter országgyűlési képviselő is meglátogatta a 100. születésnapost. – Örülök, hogy falusi gyerek vagyok – mondta nekem Ernő bácsi, majd örömmel mesélt arról, hogy kedveli az otthon munkatársait és a „haverokat”, akik körbeveszik. Büszkén mesélt róla a polgármester és az intézményvezető is. Mindenki szeretetét kiérdemelte – fogalmazott Ágh Péter.

Forrás: vaol.hu