Hírek

Nemzeti zarándokhely lehet a legnagyobb magyar kastélya

Nagycenken Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, vasi országgyűlési képviselő adta át a felújított Széchenyi-kastélyt. A több, mint 3 milliárdos beruházás révén újjászületett az épület és új kiállítás is létesült.

Ágh Péter lapunknak elmondta, hogy számára külön megtiszteltetés, hogy ő adhatta át a legnagyobb magyar otthonát. Mint mondta: mi, vasiak több dologgal is kapcsolódunk Széchenyi Istvánhoz. Először is a család nemesi előneve Sárvár-Felsővidéki volt, amely a Rába parti városra utal. Másodszer Széchenyi István a szombathelyi líceumban érettségizett. Harmadszor pedig annak a Felsőbüki Nagy Pálnak az indíttatására ajánlotta fel egy éves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására, aki Bükön van eltemetve. Nyugat dunántúliként büszkén állapíthatjuk meg, hogy ez a régió a XIX. század több nagy személyiségét adta a Hazának. Zala Deák Ferencet, Vas Batthyány Lajost, Győr-Moson-Sopron pedig Széchenyi Istvánt. Közös bizodalmunk, hogy mindazokat, különösen a fiatalokat, akik Nagycenkre fognak látogatni, Széchenyi példája megerősít majd abban, hogy tegyenek a Haza és Haladás ügyéért.

Fotó: Ágh Péter, államtitkár, országgyűlési képviselő, Oláh Zsanett, a NÖF NKft. ügyvezető igazgatója és Barcza Attila, országgyűlési képviselő az átadáson